Coderen met Forscan
Coderen van de Ford ECU's met Forscan is een risico, als je niet weet wat je doet kan je deze dusdanig beschadigen dat je niet meer kan rijden, dus bezin eer je begint !
Wat is FORScan
FORScan is een softwaretool die verbinding maakt met de interne computersystemen van uw auto, zodat u toegang hebt tot diagnostische informatie en in veel gevallen configuratiewijzigingen kunt aanbrengen. De tool is speciaal ontwikkeld voor Ford en voertuigen die hetzelfde Ford-platform gebruiken, en werkt met een compatibele OBD-II-adapter.
In tegenstelling tot generieke scantools heeft FORScan toegang tot vrijwel alle modules in ondersteunde voertuigen, waaronder de motor, transmissie, carrosserieregeling en meer. U kunt live sensorgegevens bekijken, foutcodes controleren en wissen, systeemtests uitvoeren, waarschuwingslampjes resetten en functies ontgrendelen die normaal gesproken verborgen zouden blijven.
Wat FORScan onderscheidt, is het gebruik van dezelfde communicatieprotocollen als de officiële servicetools van Ford. Deze mate van toegang geeft u meer controle over de systemen van uw auto en een duidelijker beeld van wat er onder de motorkap gebeurt.
Is mijn voertuig compatibel met FORScan
FORScan is ontwikkeld voor gebruik met Ford en voertuigen die hetzelfde Ford-platform gebruiken. De meeste modellen vanaf 1996 beschikken over een OBD-II-poort en ondersteunen ten minste basisdiagnosefuncties. Niet alle voertuigen bieden echter toegang tot configuratie- of programmeerfuncties.
Nieuwere voertuigen, met name die van 2021 en later, kunnen een beveiligingsgateway hebben die de toegang tot bepaalde modules beperkt. Deze voertuigen kunnen mogelijk nog steeds basisgegevens uitlezen, maar voor het aanbrengen van wijzigingen is mogelijk extra bypasshardware nodig.
Omdat de compatibiliteit per modeljaar en uitvoering verschilt, is het raadzaam om communitybronnen te raadplegen voordat u hardware aanschaft. Sites zoals OHP Tools , F150Gen14 en Mustang7G beheren spreadsheets en modificatiehandleidingen, geordend per voertuigmodel en bouwjaar. U kunt ook een gedetailleerde, door de gebruiker bijgehouden compatibiliteits- en functiereferentie vinden in dit gedeelde Google Doc van gebruiker Livnitup.
Als uw specifieke voertuig niet in de lijst staat, kunt u FORScan-forums doorzoeken op merk, model en bouwjaar. Hier vindt u vaak feedback van andere eigenaren die de compatibiliteit hebben getest. Forums voor liefhebbers van uw voertuig kunnen ook uitstekende bronnen van informatie en succesvolle FORScan-toepassingen zijn.
Wat je nodig hebt
Om met FORScan aan de slag te gaan, heb je vier dingen nodig: een compatibel voertuig, een OBD-II-adapter, een Windows-laptop of -tablet en een uitgebreide FORScan-licentie. Alles bij elkaar ben je iets meer dan honderd Canadese dollars kwijt. Het is geen kleingeld, maar de waarde is moeilijk te negeren als je ook maar een beetje nieuwsgierig bent naar het aanpassen of oplossen van problemen met je auto.
- Een compatibel voertuig: FORScan is speciaal ontwikkeld voor Ford-voertuigen en -platforms. De meeste Ford-auto's en -vrachtwagens vanaf 1996 beschikken over de standaard OBD-II-poort die nodig is om de software te verbinden. Veel Lincoln- en Mazda-modellen gebaseerd op gedeelde Ford-platforms worden ook ondersteund. Sommige nieuwere modellen gebruiken echter beveiligde gateways of andere communicatienetwerken, wat de toegang kan beperken. Het is daarom altijd verstandig om de compatibiliteit met uw specifieke bouwjaar en model te controleren voordat u hardware koopt.
- Een OBD-II-adapter: dit is het apparaat dat uw auto via de OBD-II-poort met uw computer verbindt. Adapters zijn er in verschillende soorten: USB, Bluetooth of wifi. FORScan vereist ondersteuning voor zowel HS-CAN- als MS-CAN-netwerken, wat niet alle adapters bieden. De OBDLink EX is een van de meest betrouwbare keuzes en de adapter die ik gebruik, maar controleer de compatibiliteit met uw eigen auto.
- Een Windows-laptop: FORScan werkt het beste op Windows. Hoewel er mobiele apps beschikbaar zijn voor Android en iOS, zijn deze versies beperkt tot het lezen van gegevens en ondersteunen ze geen wijzigingen of geavanceerde functies. Als u volledige toegang wilt tot diagnose-, coderings- en configuratiefuncties, moet u de Windows-versie van de software gebruiken.
- Een uitgebreide FORScan-licentie: Als u van plan bent configuratiewijzigingen aan te brengen, hebt u een uitgebreide licentie nodig . FORScan biedt een gratis proefperiode van twee maanden aan, zodat u alles kunt uitproberen voordat u zich vastlegt. Daarna kost een licentie voor een jaar ongeveer twintig dollar; een kleine investering gezien de mate van toegang en controle die de software u biedt.
Aan de slag
Ervan uitgaande dat u hebt gecontroleerd of uw voertuig compatibel is, uw OBDLink-adapter, een Windows-laptop en Forscan met een uitgebreide licentie hebt geïnstalleerd, is het tijd om uw voertuig te installeren. Neem uw laptop en OBDLink-adapter mee.
- Sluit de USB-aansluiting van uw OBDLink-adapter aan op uw laptop. Als u de adapter voor het eerst gebruikt, moet u mogelijk de FTDI Virtual COM Port Driver installeren om de adapter in Apparaatbeheer te laten verschijnen.
- Sluit , met de motor uit, het andere uiteinde van de adapter aan op de OBD-II-poort van uw auto. Deze bevindt zich meestal onder het dashboard, vaak links van de stuurkolom.
- Zodra alles is aangesloten, start u uw voertuig.
- Open FORScan , ga naar het gedeelte 'Instellingen' en bevestig dat uw adapter is geselecteerd. Dit is technisch gezien optioneel, maar ik heb gemerkt dat het veel betrouwbaarder is als u FORScan vertelt welke adapter u wilt gebruiken.
- Druk op de knop Verbinden en wacht terwijl de lijst met beschikbare modules in uw voertuig wordt gescand en geladen.
Zodra je verbinding hebt, kun je de beschikbare opties bekijken en eventuele foutcodes of module-informatie bekijken. Het is nu het beste om even rond te kijken en vertrouwd te raken met de lay-out voordat je wijzigingen aanbrengt.
Modules doorbladeren en wijzigingen aanbrengen
FORScan organiseert de interface per module. Elke module vertegenwoordigt een onderdeel van het systeem van uw voertuig: de motor, transmissie, remmen, HVAC, carrosserieregeling, enzovoort. Deze worden afzonderlijk vermeld en u kunt door elke module bladeren om gedetailleerde informatie, foutcodes en beschikbare configuratieopties te bekijken.
Wanneer u een module bekijkt, vindt u vaak verschillende modi: een voor het uitlezen van livegegevens, een andere voor het uitvoeren van zelftests en een voor het aanbrengen van configuratiewijzigingen. Niet alle voertuigen ondersteunen elke optie en niet alle modules zijn bewerkbaar, dus wat u ziet, hangt af van uw specifieke merk, model en bouwjaar. FORScan scant uw voertuig automatisch bij verbinding en toont welke modules aanwezig en toegankelijk zijn.
Voordat u wijzigingen aanbrengt, raden we u ten zeerste aan een back-up van uw oorspronkelijke instellingen te maken. FORScan biedt opties om de huidige configuratie op te slaan, zodat u deze kunt herstellen als er iets misgaat. Sommige instellingen zijn puur cosmetisch of bedoeld voor het gemak, terwijl andere van invloed zijn op belangrijke veiligheidssystemen en alleen gewijzigd mogen worden als u volledig begrijpt wat u wijzigt. Een beetje voorzichtigheid is geboden.
Een back-up maken van uw fabrieksinstellingen
Voordat u wijzigingen aanbrengt in een module, is het essentieel om een back-up te maken van de fabrieksinstellingen. Zo kunt u fouten ongedaan maken en het systeem terugzetten naar de oorspronkelijke staat als er iets misgaat.
Om een back-up te maken, opent u een module in FORScan en selecteert u de knop Alles opslaan of Opslaan onder aan het scherm. Dit genereert een bestand met de huidige configuratie. Sla het op met een duidelijke naam die de naam van de module bevat, bijvoorbeeld IPMB - Factory Backup.abt. Doe dit voor elke module die u wilt wijzigen, in één keer of in stappen.
Sla deze stap niet over. Een verkeerde wijziging in een regelmodule kan fouten veroorzaken, functies verstoren of zelfs uw voertuig onbruikbaar maken. Het terugzetten van een back-up is vaak de enige manier om te herstellen van een foutieve bewerking. Door even de tijd te nemen om uw huidige instellingen op te slaan, kunt u later uren frustratie besparen.
FORScan bevat ook een As-Built -sectie, die de fabrieksconfiguratie van uw voertuig in de oorspronkelijke vorm opslaat. Dit is handig voor volledige module-reset of -vervanging, maar het is technischer en bedoeld voor ervaren gebruikers. Een back-upbestand is de eenvoudigere en betrouwbaarste optie.
Een back-up herstellen
Als er iets fout gaat nadat u een wijziging hebt aangebracht, is het herstellen van de opgeslagen configuratie doorgaans de snelste manier om alles weer aan de praat te krijgen.
Om een module te herstellen vanuit een back-up, gaat u terug naar het gedeelte Configuratie en programmering in FORScan en selecteert u dezelfde module die u hebt gewijzigd. In plaats van wijzigingen aan te brengen, klikt u op de knop Alles laden of Laden en kiest u het back-upbestand dat u eerder hebt opgeslagen. Zodra het is geladen, overschrijft FORScan de huidige instellingen met die van uw back-up. Volg de instructies om de wijzigingen toe te passen en start het voertuig indien nodig opnieuw op.
Het terugzetten van een back-up garandeert niet dat alles meteen wordt hersteld (vooral niet als er meerdere modules bij betrokken zijn), maar in de meeste gevallen zou u hiermee terug moeten kunnen keren naar een stabiele, originele staat, zonder dat u tussenkomst van de dealer nodig hebt.
Eenvoudige aanpassingen
FORScan biedt in sommige voertuigen instellingen voor "EZ-configuratie". Dit zijn vooraf gedefinieerde instellingen die het FORScan-team al heeft geïdentificeerd, getest en vereenvoudigd voor gebruikers. In plaats van diep in een module te navigeren of met ruwe hexadecimale waarden te werken, kunt u deze opties wijzigen met een eenvoudige vervolgkeuzelijst of selectievakje.
Hoewel deze instellingen toegankelijker zijn, betekent dit niet dat ze automatisch veilig zijn. Het wijzigen van de verkeerde optie kan nog steeds kritieke systemen beïnvloeden en onvoorspelbare problemen veroorzaken. Nogmaals, maak altijd een back-up voordat u iets aanraakt en neem de tijd om te onderzoeken wat elke optie doet. Gedetailleerde uitleg en veilige use cases zijn vaak te vinden in de FORScan of voertuigspecifieke forums.
Geavanceerde aanpassingen
Geavanceerde wijzigingen vereisen mogelijk dat de ' as built' -gegevens van het voertuig rechtstreeks worden bewerkt. Deze gegevens vertegenwoordigen de oorspronkelijke fabrieksconfiguratie van de modules van uw voertuig en worden opgeslagen in hexadecimaal formaat. In plaats van beschrijvende labels ziet u regels met waarden zoals 726-12-01 1234 5678 90AB, waarbij elk onderdeel of nummer overeenkomt met een instelling of functie binnen een specifieke regelmodule.
In sommige voertuigen regelt de Body Control Module (BCM) op adres 726-12-01 bijvoorbeeld de verlichting, inclusief de dagrijverlichting. Door de waarde te wijzigen van 0102 naar 0100 kunnen de dagrijverlichtingssystemen worden uitgeschakeld of kan hun gedrag worden aangepast, zodat ze alleen onder specifieke omstandigheden worden geactiveerd. Omdat meerdere instellingen vaak dezelfde string delen, is het belangrijk om alleen de noodzakelijke bits te wijzigen en de rest van de string ongewijzigd te laten om te voorkomen dat andere functies onbedoeld worden verstoord.
Om veilig wijzigingen aan te brengen, hebt u een decoderingsreferentie of spreadsheet nodig die is afgestemd op uw voertuig en modeljaar. Deze helpen u te bepalen wat elke hex-string aanstuurt. Zodra u weet welke bit of byte u moet aanpassen, kunt u deze bewerken in de sectie 'As Built' van FORScan en de nieuwe waarde terugschrijven naar de module.
Niet alle modules ondersteunen wijzigingen en sommige bewerkingen kunnen conflicteren met de hardware die uw voertuig wel of niet heeft. Er bestaat ook de mogelijkheid dat er ernstige problemen ontstaan door onjuiste waarden te schrijven, wat kan leiden tot systeemfouten of niet-functionerende componenten. Daarom is het cruciaal om een back-up van de oorspronkelijke waarden te maken voordat u wijzigingen aanbrengt . Mocht er iets misgaan, dan is het terugzetten van uw back-up vaak de enige manier om te herstellen zonder dat u een dealer hoeft in te schakelen.
Dit soort bewerkingen zijn krachtig, maar moeten met de grootste zorg worden uitgevoerd. Wijzigingen zijn niet altijd ongedaan te maken zonder een volledige reflash. Community-spreadsheets en geverifieerde referenties zijn essentieel om de hexadecimale waarden correct te interpreteren en te begrijpen welke wijzigingen veilig zijn voor uw voertuig.
My page ends here.
.
Maak jouw eigen website met JouwWeb